top of page

תאריך לידה: 7/11/1867

מקום לידה: וורשה, פולין

תאריך פטירה:  4/7/1934 (גיל 66)

מקום פטירה:  פאסי, צרפת (הרפובליקה השלישית)

הקדמה:

מרי קירי הייתה מדענית פולנייה-צרפתייה, חלוצה בחקר הקרינה הרדיואקטיביות. זכתה פעמיים בפרס נובל: בשנת 1903 זכתה בפרס נובל לפיזיקה בזכות מחקרה על תופעת הקרינה. בשנת 1911 זכתה בפרס נובל לכימיה על גילוי הרדיום והפולוניום, ועל חקר הרדיום.

הייתה הסטודנטית הראשונה בסורבון שמקבלת תואר ראשון בפיזיקה, היא האישה הראשונה בצרפת שקיבלה תואר דוקטור ואף האישה הראשונה שהתקבלה למשרת מרצה בסורבון!

בתה השנייה של מארי קירי, אירן ז'וליו-קירי זכתה אף היא בפרס נובל בכימיה (יחד עם בעלה פרדריק ז'וליו-קירי) ב-1935, ובכך הפכה משפחת קירי לאחת המעטות שבהן הורה ובן או בת זוכים בפרס נובל (בתחומים שונים)

 

 

מי הייתה מארי קירי:

מרי קירי הייתה מדענית פולנייה-צרפתייה, חלוצה בחקר הקרינה הרדיואקטיביות. זכתה פעמיים בפרס נובל: בשנת 1903 זכתה בפרס נובל לפיזיקה (יחד עם בן זוגה פייר קירי ועם אנרי בקרל) בזכות מחקרה על תופעת הקרינה. בשנת 1911 זכתה בפרס נובל לכימיה על גילוי הרדיום והפולוניום, ועל חקר הרדיום.

המחקר של מארי קירי

שותפה לעבודה של קירי אנרי בקרל גילה כי הקרינה הנפלטת ממלחי האורניום הופכת את האוויר למוליך. מארי קירי ניצלה תכונה זו כדי לבחון באופן כמותי את עוצמת הקרינה הנפלטת מחומרים שונים. היא נעזרה באלקטרומטר הפייזואלקטרי שפותח על ידי פייר קירי ואחיו ז'אק כדי למדוד את הזרם הזעיר העובר דרך דוגמת אוויר החשופה להשפעת החומר הרדיואקטיבי, כאשר מופעל עליה מתח גבוה .

קירי בחנה באלקטרומטר את כל היסודות שהיו ידועים בתקופתה, כולל רבות ממתכות המעבר והלנתנידים (נאודימיום, פרסאודימיום, סקנדיום, גדוליניום, ארביום, סמריום, איטריום ואיטרביום) ויסודות שזה לא מכבר נתגלו (גליום, גרמניום ורובידיום). במקרה של היסודות הנפוצים היא בחנה מספר תרכובות שונות, ועבור היסודות הנדירים – את אלו שהצליחה להשיג מעמיתיה הכימאים. בנוסף בחנה מספר רב של סלעים ומינרלים.

בשנת 1906, טרגדיה פוקדת את משפחת קירי כאשר ביום גשום חוצה פייר את הרחוב ונדרס על ידי כרכרה. עם מותו של פייר, התמנתה מארי במקומו לתפקיד פרופסור לפיזיקה כללית ובכך השלימה את ההישג, לא רק שהייתה הסטודנטית הראשונה בסורבון שמקבלת תואר ראשון בפיזיקה, היא האישה הראשונה בצרפת שקיבלה תואר דוקטור ואף האישה הראשונה שהתקבלה למשרת מרצה בסורבון!

 

משפחתה  של מארי קירי:

בתה אווה קירי פרסמה בשנת 1937 ביוגרפיה מקיפה על אמה. הספר זכה להצלחה גדולה ותורגם לשפות רבות כולל לעברית.

בתה השנייה של מארי קירי, אירן ז'וליו-קירי זכתה אף היא בפרס נובל בכימיה (יחד עם בעלה פרדריק ז'וליו-קירי) ב-1935, ובכך הפכה משפחת קירי לאחת המעטות שבהן הורה ובן או בת זוכים בפרס נובל (בתחומים שונים). כמו כן, הנרי לבואז, בעלה של בתה אווה עמד בראש ארגון יוניצ"ף, כשהארגון זכה בפרס נובל לשלום.

 

מאדאם קירי: "בחייו, אדם אינו צריך לפחד משום דבר. הוא צריך רק להבין."

מארי קירי
מאת איה אדרי

"בחייו, אדם אינו צריך לפחד משום דבר. הוא צריך רק להבין."

איה מארי קירי טיעון

טקסט טיעון האם מארי קירי היא דמות מופת
מאת: איה אדרי

לאחרונה התחלתי ללמוד על מארי קירי ואהבתי את הדרך שבאה היא פעלה בחיים. היום שאלו אותי אם מארי קירי היא דמות מופת. אחרי ששאלו אותי עניתי שכן מהסיבות הבאות: ראשית, מארי קירי זכתה בשני פרסי נובל בתחום הפיזיקה והכימיה. פרס נובל הוא פרס שנותנים רק למצטיינים בתחום. שנית, היא שינתה את העולם בתחום הרפואי כי היא התמידה במחקרה וגילתה את קרני הרנטגן. בנוסף, מארי קירי הייתה הסטודנטית הראשונה באוניברסיטת סורבון שקיבלה תואר ראשון בפיזיקה והאישה הראשונה בצרפת שקיבלה תואר דוקטור. כל הדברים האלו מעידים על התרומה שלה והחריצות שלה. לסיכום, הצגתי את הטענות שלי ולכן אני חושבת שמארי קירי היא דמות מופת.

bottom of page